DE CLUB
Muorrekeatsferiening De Wide Stege is offcieel opgericht op 10 juli 2008, maar was daarvoor al enige tijd actief als informele club. Bij MKF De Wide Stege spelen we One Wall Handball, de meest gangbare vorm van muurkaatsen. One Wall Handball is een snel en flitsend balspel waarbij je vrijwel al je spiergroepen gebruikt en daardoor een uitstekende work-out. Je kunt de sport vergelijken met squash. Het wordt gespeeld zonder racket. Je slaat de rubberen bal met je handpalm of met je vuist en er is alleen een frontmuur.

De naam van de club verwijst naar de straat in het centrum van Jirnsum én naar de oude Ierse kaatsbanen, die daar wide alleys (=wide stegen) worden genoemd.

VASTE ACTIVITEITEN
MKF De Wide Stege organiseert wekelijks op dinsdag- en donderdagavond competitie uren voor haar leden. Op maandagavond hebben de dames voorrang op de baan, op vrijdagavond is de baan gereserveerd voor de jeugd. Spelplezier staat voorop, maar er wordt wel fanatiek gespeeld. Daarnaast worden er regelmatig clubtoernooien georganiseerd. De activiteiten zijn laagdrempelig: over het algemeen worden niet-leden tegen een kleine (extra) vergoeding toegelaten.

CLUBKAMPIOENSCHAPPEN
Vanaf 2009 worden er indoor clubkampioenschappen gehouden. Op her clubkampioenschap wordt enkelspel gespeeld.

De winnaar bij de heren wordt voor een jaar houder van "De Jiske fan de Wide Stege". Tot op heden zijn dat:
- 2008/2009 Paul IJsselmuiden
- 2009/2010 Anno Wytsma
- 2010/2011 Sam Nierop
- 2011/2012 Boy Sjonger
- 2012/2013 Wibe Nicolai

- 2013/2014 Remco Den Dulk

Dames:
- 2008/2009 Anita Kant
- 2012/2013 Boudie Bierma
- 2013/2014 Marije Abma

Jeugd:
- 2012/2013 Berber Ekema
- 2013/2014 Brechtsje Jorritsma

De oudste wisselprijs van de club, "De Gouden Wikselklinker" is ouder dan de club zelf. Deze prijs wordt toegekend aan de winnaar van de jeugdkompetitie. De eerste winnaar was in 2007/2008 Berend Riemersma.

IEPEN FRYSK KAMPIOENSKIP MUORREKEATSEN (IFKM)
In 2012 het MKF De Wide Stege de eerste editie van het Open Fries Kampioenschap One Wall Handball gehouden. Inmiddels een klassieker op de One Wall Handball wedstrijdagenda. Vanaf 2013 heeft dat kampioenschap een dames en een herentoernooi. Op het IFKM wordt dubbelspel gespeeld. Bij de heren is de "De Gouden Japke" de wisselprijs en bij de dames is er een wissel bokaal.

Frysk Kampioen Heren:
- 2012 Anno Wijtsma en Paul IJsselmuiden
- 2013 Jelmer Siegersma en Jeroen van der Vaart

Frysk Kampioen Dames:
- 2013 Miranda Scheffer en Nelie Steenstra

OUTDOORBAAN OP IT KEATSPLEIN
Op 16 april 2011 heeft schaatslegende Atje Keulen-Deelstra de outdoorbaan op sportpark De Bining officieel geopend. Vanaf de oprichting van de club stond dit punt hoog op de agenda. Met de realisatie van de buitenbaan zijn de mogelijkheden van de club aanmerkelijk gegroeid.

INDOOR IN DE SPORTZAAL
In de sportzaal in Jirnsum is in januari 2007 een muurkaatsbaan gemarkeerd. BHet oude gymzaaltje is inmiddels gesloopt en vanaf In de wintermaanden wordt daar op dinsdag- en donderdagavond vanaf 20.30 uur gekaatst. De jeugd kan daar op vrijdagavond vanaf 19.00 uur terecht.

INTERNATIONALE CONTACTEN
One Wall Handball wordt in ruim 45 landen gespeeld. Er is een uitgebreid internationaal netwerk. In augustus 2010 hebben jeugdspelers van MKF De Wide Stege voor het eerst op internationaal niveau strijd geleverd tegen kaatsers uit het noorditaliaanse Nizza Monferrato.

Bij de opening van de outdoorbaan was het peloteteam uit het Belgische Kokejane met in haar gelederen oud Europees kampioen One Wall, Andy Couteau te gast bij MKF De Wide Stege. In 2011 en 2012 heeft een team van MKF De Wide Stege deelgenomen aan een toernooi in Huissignies (B), georganiseerd door de Killshot Club.

ANDERE SPEELMOGELIJKHEDEN
Vanaf 2014 worden er Nederlandse Kampioenschappen gehouden (enkel- en dubbelspel). In 2013 is de eerste editie van het Dutch Open gehouden. Een toernooi waar naast de toppers uit Nederland ook spelers uit de USA, Canada, Argentinië, België Frankrijk en Engeland deelnemen.   

Een is groeiend aantal dorpen en steden waar banen zijn en toernooien worden georganiseerd. Er zijn daarvoor faciliteiten in o.a. Franeker (De Trije, 4 banen), Easterein (De Greidhoeke, 3 banen) Tzummarum (2 banen) Kimswert (1 baan) Grou (1 baan), Berlikum (2 indoor en 2 outdoor banen) en Akkrum (1 baan). Ook buiten Friesland wordt het spel op in hoog tempo in steeds meer plaatsen gespeeld. De actuele ontwikkelingen op het gebied van One Wall Handball vind je op onewallhandball.nl
 

website statistics